Kattopelti, kuitusementtinen kattolevy, kattotiilet vai palahuopa, millaista valita?

Kattopelti, kattotiili, kuitusementtinen kattolevy ja palahuopakatot ovat Viron talonomistajien neljä suosituinta vaihtoehtoa

Kestävä katto alkaa huolellisesti valituista materiaaleista ja hyvin harkitusta asennustyöstä. Hyvänlaatuisen katon tulee suorittaa tehtävänsä ja kestää vuosikymmeniä. Lämpötilavaihtelujen lisäksi on katon kestettävä tuulta, erilaisia sateita, mukaan lukien myös happoja ja ultraviolettisäteilyä.

Harjakatto on Virossa omakotitalojen keskuudessa yleisin vaihtoehto. Klassisen harjakaton kattomateriaalien valikoima on erittäin laaja, joista vaihtoehdot ovat: kattopelti, kattotiili, kuitusementtinen kattolevy, bitumipaanut jne.

Kattopelti

Kattopelti on vettä hylkivä materiaali mikä tarkoittaa sitä, että materiaali ei ime itseensä kosteutta ja estää oikean asennuksen avulla sateiden pääsyn talon rakenteisiin. Kattopeltiä ostaessaa tulee laskea katon pinta-ala ja materiaalin tarve mahdollisimman tarkasti, sillä myöhemmin on katon korjaaminen hankalaa.

Kattopeltiä ostaessa tulee kiinnittää erityisesti huomiota materiaalin paksuuteen. Halvalla ostettu ohut levykatto voi aiheuttaa paljon päänsärkyä jo melko lyhyellä ajanjaksolla. Talvella lumen paino voi rikkoa ohuen pellin, pelti voi lepattaa kattorakennetta vastaan voimakkaan tuulen aikana, sekä yleisesti katon käyttöikä voi olla odotettua lyhempi.

Peltikatto on erittäin meluisa verrattuna kivi- tai varttikattoon ja aiheuttaa erilaisten sateiden aikana melua rakennukseen. Peltikatto on lisäksi erittäin altis lämpötilan vaihtuvuudelle. Helteisellä kesäsäällä auringonsäteily lämmittää kattohuoneistoja erittäin nopeasti ja huoneen lämpötila voi muuttua sietämättömäksi ilman tarvittavia laitteita.

Kiviteräskate – Kivipäällysteinen kattopelti

Kiviteräskate on olemukseltaan samanlainen kun tavallinen teräskatto, mutta sillä on monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä paremman ja kestävämmän. Se on harjakatoille tarkoitettu monikierroksinen kivipäällyste, mikä perustuu sinkittyyn alumiinilevyyn, jonka käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin tavallisella galvanoidulla pellillä.

Laatta on kevyt ( neliömetrin paino ei ylitä 6,5 kilogrammaa ). Kivipäälltysteistä kattopeltiä voi käyttää minkä tahansa vanhan kattomateriaalin korvaajana. Laatan pinta on päällystetty Bastalt kivipäällysteellä, mikä on puolestaan päällystetty kirkkaalla akryylikerroksella. Sen ansiosta materiaali on täysin erilainen kuin normaali teräskatto. Pinnoitteen ansiosta vesisateiden ja rakeiden melua ei kuulu, samalla akryylikerros suojaa pintamateriaalia ikääntymiseltä, UV-säteilyltä, kosteudelta ja sammalten muodostumiselta. Lisäksi pinnoite kestää äärimmäisiä lämpötiloja kylmistä pakkasista kuumiin kesähelteisiin. Tuote ei haalistu auringossa juuri ollenkaan ( kivi on maalattu erittäin korkeassa lämpötilassa mikä varmistaa värin kestävyyden), ja materiaalin on A-luonka palonkestävä. Valmistaja antaa materiaalille 50 vuoden takuun! 150 neliömetrin omakotitalon kivikatto painaa 7,7 tonnia, mutta saman pinta-alan kivipäällysteinen peltikatto painaa lähes 6,4 kertaa vähemmän eli 1,2 tonnia.

Kattotiilet

Kattotiilet ovat arvostettu valinta ilmastosssamme. Kivi on hiljainen, kestävä ja silmäänpistävä kattomateriaali, mikä on valmisettu yleensä joko betonista tai savesta. Raaka-aineen painon vuoksi kattotiilet ovat raskaita materiaalina, ja se vaatii vahvan kattorakenteen. Tämän seurauksena kivikaton hinta on paljon kalliimpi kuin muilla kattomateriaaleilla. Keskimääräisen 150 neliömetrin kivikatto painaa 7,7 tonnia, mutta esimerkiksi saman alueen Eternit-katelevy painaa lähes 3,2 kertaa vähemmän eli 2,4 tonnia. Lumisilla talvina on lumi poistettava kivikatolta, sillä kivikatto ja sulalumi voivat vaurioittaa kattorakennetta valtavalla painollaan.

Kuitusementtinen kattolevy

Eternit katelevy eli aaltolevy on kiistatta yksi Viron ja Baltian käytetyimmistä kattomateriaaleista ja sitä hyvästä syystä. Nykyaikainen ja asbestivapaa Liettuan varttikate on ominaisuuksiltaan samanlainen kuin kattotiili, mutta samalla se on kivikattomateriaalista edullisempi vaihtoehto. Kattotiiltä asentaessa tulee katon runkorakenteen kestää jopa 3,2 kertaa enemmän painoa ja routeet tulee asentaa kivikatolla tihemmin. Siksi varttikatteen asennuskustannukset ovat jopa 25% edullisempia.

Kun otetaan huomioon myös rakenteen rakentaminen, lisätarvikkeet ja asennus, niin varttikatetta asentaessa on mahdollista saavuttaa hintaetu verrattuna myös kivipäällysteiseen kattopeltiin.
Kun kattopelti vaatii erittäin tarkasti tasoitetut routeet, niin varttikatetta asentaessa ei tarvitse uudelleentyöstää tai vahvistaa routeita jos alusrakenne on hyvin säilynyt. Jos vanhan routeet ovat vielä kestävä, silloin voidaan uusi levy ruuvata välittömästi olemassa olevaan rakenteeseen.

Asbestiton liettualainen varttikate on hengittävä materiaali, mikä parantaa rakennuksen ilmanvaihtoa ja sen seurauksena ylimääräinen kosteus kuivuu rakenteesta. Varttikate on meluton sekä tuulisessa että saiteisessa säässä ja sitä on helppo asentaa. Samalla vanhan asbestikaton vaihtaminen uuteen ei vaadi rakennuslupaa. Kattopeltiin verrattuna varttikate on herkkä myös alkalisille hapoille. Varttikate on täysin ympäristöystävällinen materiaali. Neuvostoliiton aikainen asbesti on korvattu PVA:lla, jolla on paljon paremmat ominaisuudet sementin vahvistamiseen.

Palahuopa

Palahuopa on olemukseltaan erittäin kestävä ja sijoituksensa arvioinen. Kyseessä ovat bitumipaanut harjakatoille. Pitkän käyttöikänsä ansiosta palahuopa on verrattavissa kivikattoon ja sillä on 25-30 vuoden takuu. Oikein asennettuna se kestää kovaa tuulta, on helppo asentaa ja mittojensa ansiosta säästät paljon rahaa kattoasennuskustannuksissa.
Palahuopakatto on edullisempi vaihtoehto kun kattotiilet. Esimerkiksi 150 neliömetrin kattotiilet painavat 7,7 tonnia, mutta saman pinta-alan palahuopa painaa jopa 4,8 kertaa vähemmän eli 1,6 tonnia.

Samoin bitumipaanut eivät vaadi niin vahvaa kattorakennetta painonsa vuoksi. Kivikaton tapauksessa tulee poistaa suuremmat lumet, jotta se ei vahingoittaisi painollaan kattorakennetta, kun taas joustavien bitumipaanujen karhealla pinnalla lumi sulaa vähitellen eikä putoa katolta suurina paloina kuten kattopelliltä.

Kattopelti, kattotiili ja Eternit-varttikate vertailutaulukko

Eternit katelevy eli varttikateKattopelti / kivipäällysteinen kattopeltiKattotiilet
Materiaalin takuu30 vuottaYleensä 10-15 vuotta, premium tuotteilla jopa 50 vuotta30 vuotta
Kaikkien takuukustannuksien kattaminenKYLLÄEIEI
Esteettisen ulkonäön takuuKYLLÄKYLLÄEI
Lämpötilan kestävyysKorkeaHerkkä lämpötilojen vaihtuvuudelleKorkea
Elinikä70 vuotta50-70 vuotta70-100 vuotta
Kaal 150 m2 katmisel2,4 tonnia700-900 kg – 1,2 tonnia7,7 tonnia
KestävyysKorkeaKorkeaKorkea
AsennusHelppoa, voidaan asentaa itseAsiantuntijan asennus suositeltavaaTarvitsee asiantuntijoiden apua ja 2x vahvemman kattorakenteen
Hengittävä materiaaliKYLLÄEIEI

Yhteenveto

Minkä tahansa katon käyttöikä vaatii asianmukaista huoltoa. Kerran vuodessa tulisi puhdistaa vesirännit ja tarkastaa läpiviennit, puhdistaa lehdet ja oksat savupiipun ympärtiltä, sekä putsata sammal vedellä ja harjalla kattopinnoitteelta.

Kattotiilellä , varttikateella ja palahuovalla on yleensä erittäin pitkä käyttöikä ja materiaalitakuu jopa 30 vuotta. Kivipäällystetyllä kattopellillä takuuaika on jopa 50 vuotta. Takuuaika on ajanjakso, jonka aikana valmista sitoutuu toimittamaan uuden kattomateriaalin, jos oikein asennettu katto osoittautuu vialliseksi. Kivikatolla ei ole esteettisen ulkonäön takuuta, mutta varttikatteella on 5 vuoden takuu ostohetkestä.