Harjakatto

Harjakatto

Harjakatto tai satulakatto on suosittu valinta asuin- ja liikerakennuksiin, ja se tunnetaan yksinkertaisuudestaan ja kestävyydestään. Tämäntyyppisessä kattorakenteessa kohtaavat kaksi kaltevaa sivua eli lappea harjakattopäässä, jolloin lappeiden molempiin päihin muodostuu kolmion muotoinen osa. Katto voidaan rakentaa useista eri materiaaleista, joilla kullakin on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja etunsa.

Yksi harjakaton tärkeimmistä eduista on sen tehokas vedenpoisto ja tuuletus. Katteen jyrkän kaltevuuden ansiosta sadevesi ja lumi liukuvat helposti pois pinnalta, mikä vähentää vuotojen ja vesivahinkojen riskiä. Harjakaton päiden kolmiomainen muoto tarjoaa myös lisätuuletusta, joka auttaa säätelemään lämpötilaa ja ehkäisemään kosteuden kertymistä.

Harjakaton materiaaliratkaisut

Kuitusementtisiä harjakattoja käytetään laajalti niiden lujuuden, joustavuuden sekä palo- ja säänkestävyyden vuoksi. Komposiittimateriaali on valmistettu sementin, hiekan ja selluloosakuitujen yhdistelmästä. Materiaali on painoltaan kevyt ja helppoasenteinen, joten se on usein haluttu valinta sekä asuin- että kaupallisiin hankkeisiin.

Liuskekivikatot ovat hyvin suosittuja niiden tarjoaman klassisen ja perinteisen ilmeen vuoksi. Kuitusementtiset liuskekivet ovat yleisimmin käytetty katemateriaali, ja niitä on saatavana monenlaisissa väreissä ja tyyleissä. Oikein asennettuna ne tarjoavat hyvän suojan sää- ja tuulivaurioita vastaan.

Kivikatot ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, joiden avulla voidaan luoda ainutlaatuisia ja näyttäviä ratkaisuja. Kivi voidaan leikata eri muotoisiksi ja kokoisiksi, jolloin saadaan aikaan erilaisia kuvioita ja tekstuureja, mikä tekee siitä monipuolisen valinnan moniin arkkitehtonisiin tyyleihin. Kiviset harjakatot ovat pidetty valinta tietyillä alueilla, kuten osassa Eurooppaa, jossa niitä on käytetty vuosisatojen ajan.

Bitumikatelevyt ovat ympäristöystävällisiä, kevyitä, helppoja asentaa ja huomattavasti edullisempia kuin esimerkiksi kattokivet. Bitumi on vedenpitävä ja säänkestävä materiaali, jota käytetään useimmiten tasakatoissa tai matalissa harjakatoissa. Se on kysytty valinta liike- ja teollisuusrakennuksiin, joissa on pienempi rakennusbudjetti. Bitumia on saatavana useissa eri väreissä, ja sitä voidaan yhdistää muihin materiaaleihin, kuten lasikuituun tai polyesteriin, sen lujuuden ja kestävyyden lisäämiseksi. Bitumia käytetään nykyään perinteisen harjakaton rakennuksessa bitumilevyinä.

PVC on kevyttä ja joustavaa katemateriaalia, jota käytetään erityisesti sen energiatehokkuuden ja kestävyyden vuoksi. PVC-kattolevy on hyvä valinta alueille, joilla on korkea ilmankosteus tai runsaat sateet, koska se kestää kosteutta ja hometta. Saatavana useissa eri väreissä ja voidaan helposti suunnitella sopimaan mihin tahansa kattorakenteeseen.

Sandwichpaneeleissa yhdistyvät lujuus ja eristys. Nämä paneelit on valmistettu eristävästä materiaalista, kuten vaahtomuovista tai mineraalivillasta, joka on kahden materiaalikerroksen (metalli-, alumiini- tai muu) välissä. Kuvattu rakenne tarjoaa erinomaisen lämpö- ja äänieristyksen, joten se on harkittu valinta asuin- ja liikerakennuksiin.

Yhteenvetona

Yleisesti ottaen harjakatto on luotettava ja miellyttävä ratkaisu moniin rakennustyyppeihin. Tehokas vedenpoisto, ilmanvaihto ja muunneltavat suunnitteluvaihtoehdot tekevät siitä suositun valinnan niin asunnon omistajien kuin rakentajienkin keskuudessa.

 

Bestor Group tarjoaa erilaisia ratkaisuja harjakattorakentamiseen. Ominaisuuksiltaan erilaiset materiaalit harjakattoihin suoraan maahantuojalta. Valikoimastamme löydät sopivan päällysteen jokaiseen rakennukseen sekä tarvittavat lisävarusteet. Turvallinen katto on avain terveellisen sisäilmaston ylläpitämiseen!