Kuitusementti

Kuitusementtilevyt

Kuitusementtilevyjä käytetään rakentamiseen ja viimeistelyyn sekä sisällä että ulkona. Kuitusementtilevy koostuu sementistä ja runkoaineista, kuten puulastusta tai lasikuidusta. Poikkeuksellisen lujuuden antaa kuitusementtilevyjen valmistusmenetelmä, jossa ohuita ainekerroksia puristetaan korkeassa paineessa ennen kuivausprosessin päättymistä.

Kuitusementtilevyt soveltuvat sekä sisä- että ulko-olosuhteisiin. Sisätiloissa niitä käytetään rungon jäykistykseen tai märkätilojen pintamateriaalina. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi kattojen, lattioiden ja sisäseinien rakentamiseen. Ulko-olosuhteissa niitä käytetään sokkelien ja julkisivujen rakentamiseen. Mielenkiintoisen ulkonäönsä ansiosta kuitusementtilevyjä käytetään myös viimeistelyssä antamaan julkisivulle ainutlaatuisen ilmeen. Kuitusementtilevy on täysin tulenkestävä, joten se soveltuu hyvin myös tulisijojen läheisyydessä olevien rakenteiden suojaamiseen. Esimerkiksi katoilla käytetään Eternit-kuitusementti-aaltolevyjä. Kuitusementtilevyn valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota levyn käyttötarkoitukseen. Myös tuotekohtaisia asennusohjeita on noudatettava.

Kuitusementtilevyn ominaisuudet

Kuitusementtilevyllä on betonin lujuus ja kestävyys. Ainesosien ansiosta levy on erittäin vahva ja kestävä, hyvin lämpöä johtava, palonkestävä ja pitkäikäinen. Kuitusementtilevy on turvallinen ympäristölle ja terveydelle, estää homeen muodostumista ja on säänkestävä. Se kestää suuria lämpötila-alueita ja on siksi hyvä valinta ilmastossamme. Kuitusementtilevy eristää myös ääntä hyvin. Kuitusementtilevy on verrattuna sementtilaastiin painavampi, mutta kestävämpää. Koska levy ei vaadi erityistä huoltoa, sitä on kätevä käyttää esimerkiksi julkisivua viimeisteltäessä. Se on helposti asennettava materiaali.

Itse levy on luonnollisesti sementinharmaa, mutta saatavilla on myös pigmentoituja kuitusementtilevyjä. Jotkut valmistajat tarjoavat myös erikoisratkaisuja, kuten kivirouhepinnoitettuja kuitusementtilevyjä. Levyjä voidaan myös viimeistellä pinnoittamalla.

Sävyttämättömiä levyjä käytettäessä tulee ottaa huomioon, että betonin ulkonäkö saattaa muuttua muutamassa vuodessa johtuen jonkinasteisesta kostumisesta ja mineraalijäämien ilmaantumisesta pinnalle. Tämä voi aiheuttaa visuaalista epätasaisuutta. Siksi käsittelemätöntä kuitusementtilevyä käytetään enimmäkseen rakennuslevynä rakenteissa, ja julkisivu kannattaa peittää maalatulla tai pinnoitetulla levyllä. Valmiiksi pinnoitettu kuitusementtilevy on kosteudenkestävä, joten levymateriaalin sisältämien suolojen ja mineraalien ilmestyminen levyn pintaan ei voi pilata ulkoverhouksen ulkonäköä.