Kivivilla

Kivivilla

Kivivilla on luonnollista alkuperää oleva eristemateriaali, joka on suosittu monien hyödyllisten ominaisuuksiensa vuoksi. Se kestää hyvin erilaisia ympäristövaikutuksia ja säilyttää ominaisuutensa jopa äärimmäisissä olosuhteissa.

Kivivillan valmistuksessa basalttikivi sulatetaan korkeassa lämmössä ja prosessoidaan keskipakovoimaa käyttäen kivivillakuiduiksi. Kuiturakenne antaa kivivillalle erityisen hyvät ääni- ja lämmöneristysominaisuudet. Suurin osa kivivillasta on kiviä, johon on lisätty hieman hartsia ja öljyä.

Kestävä kivivilla on enemmän kuin pelkkä lämpöeriste

Kivivilla on erinomainen eristemateriaali kuitujen väliin muodostuvien ilma-taskujen ansiosta. Vahvat palon- ja melunkestävät sekä kosteutta ja lämpötilaa kestävät ominaisuudet tekevät siitä erittäin yleiskäyttöisen materiaalin minkä tahansa rakennuksen eristykseen. Kivivilla kestää hyvin sekä kuumaa että kylmää, ja siitä valmistetaan esimerkiksi palonsuojavillaa, joka kestää jopa 750 asteen lämpöä. Kivivillaa käytetään ullakkoeristyksessä ja rakenteissa, joilta vaaditaan hyviä palonsuojaominaisuuksia. Sen vahvat eristysominaisuudet eivät katoa edes äärimmäisissä lämpötiloissa. Kivivillassa on erittäin epäsuotuisat olosuhteet homeelle. Siksi se on yksi yleisimmistä eristysmateriaaleista allergikoiden kodeissa.

Koska kivivilla on luonnollista alkuperää oleva eriste, se on ekologinen ja turvallinen materiaali. Lisäksi hyvä eristemateriaali auttaa vähentämään lämmitykseen kuluvaa energiaa ja säästää siten luontoa ja lompakkoa entisestään.

Missä kivivillaa käytetään?

Koska kivivillalla on monia hyviä ominaisuuksia, se on yksi suosituimmista eristemateriaaleista. Kivivillaa käytetään pääasiassa hyvää palonkestävyyttä vaativissa rakennuksissa. Sitä käytetään myös laajasti sekä vanhojen että uusien ullakkokerrosten eristämiseen. Lisäksi hyvästä puristuslujuudesta johtuen kivivillaa suositaan myös kattojen ja lattioiden eristämisessä. Kuiturakenteen ansiosta kivivilla on hyvä valinta myös väliseinien ja väliseinien eristämiseen – kuitujen väliset ilmataskut vaimentavat ääntä ja tekevät siten huoneista hiljaisemmat. Kivivillaa myydään myös villapuruna, mikä helpottaa eristystyötä sellaisissa paikoissa, missä villalevyjen asentaminen on hankalaa.

Kuinka valita oikea kivivilla?

Eniten tietoa eri valmistajien kivivillatuotteista löytyy valmistajien verkkosivuilta. Useimmissa tapauksissa merkitystä on muutamalla tunnusluvulla.

Ensinnäkin on tärkeää tarkastella villan lämmönjohtavuutta. Mitä paksumpi villa, sitä lämpimämpi lopputulos. Lämmönjohtavuus ilmaistaan yksikkönä W/mK. Mitä pienempi numero on sen edessä, sitä paremmin materiaali säilyttää lämmön.

Toiseksi kannattaa tarkistaa, onko kyseessä tekninen tuote vai kevytvilla. Kevytvillaa käytetään rakennusten eristämiseen. Tekniset tuotteet, kuten palonkestävät laatat, verkkovilla tai lamelli, on tarkoitettu johonkin erityistarkoitukseen ja sisältävät kivivillaa yhtenä ainesosana.