Palahuopa

Palahuopa

Palahuopa eli bituumipaanu on edullinen kattomateriaali harjakatoille, joiden kaltevuus on 1/5 tai jyrkempi. Palahuovat ovat kevyitä ja kooltaan melko pieniä bitumisia kattolaattoja, joten ne sopivat erittäin hyvin monimuotoisille katoille. Palahuopa itsessään on tarttuvaa, väriltään mustaa ja erittäin venyvää nestemäistä tai puolikiinteää ainetta, jota saattaa esiintyä luonnossa, mutta on yleensä kuitenkin maaöljystä tislaamalla valmistettu jalostustuote. Bitumin joustavat, sään- ja vedenkestävyysominaisuudet ovat tehneet siitä suositun kattomateriaalin. Bitumista valmistetut paanut eivät haalistu ja kestävät hyvin ympäristövaikutuksia, lahoamista, korroosiota ja äärimmäisiä lämpötiloja.

Bitumipaanun pinta on yleensä päällystetty hienolla kivirouheella, joka on valmistettu liuskekivestä, sorasta, kvartsista, basaltista tai muusta kivilajista. Halutun sävyn saavuttamiseksi kivimurska värjätään anorgaanisilla eli epäorgaanisilla pigmenteillä erittäin korkeissa lämpötiloissa. Paanua peittävä kivirouhe suojaa bitumista valmistettua runkoa UV- eli ultraviolettisäteilyltä ja fyysiseltä rasitukselta.

Tuotemerkit, kuten IKO ja TechnoNICOL tarjoavat laajan valikoiman erilaisia bitumipaanuprofiileja, muotoja, värisävyjä ja kuvioita. Valikoimistamme löytyy yksivärisiä ja sekoitettuja värejä, jotka takaavat kestävän viimeistellyn lopputuloksen niin uudisrakennuksissa kuin remonttikohteessakin.

Palahuopa kiinnitetään katolle yläreunasta huopanauloilla. Palahuovan itseliimautuva alareuna kiinnittyy pohjamateriaaliin. Toiseen riviin palahuovat asennetaan siten, että paanut ovat kohdakkain ensimmäisen rivin urakohtien kanssa ja peittävät naulojen kannat. Riviväli ja pohjamateriaalit on valittava kattomateriaalin valmistajan ohjeiden mukaan.

Kuten useimmat kattomateriaalit, myös palahuopakatto vaatii katon odotetun käyttöiän takaamiseksi säännöllistä huoltoa. Sammaleet ja muut orgaaniset kasvustot ja katolla olevat puuroskat aiheuttavat palahuovan ennenaikaista vanhenemista kemiallisten ja fysikaalisten prosessien seurauksena. Säännöllinen sammaleen ja muun roskan poistaminen katolta voi pidentää palahuovan käyttöikää kattomateriaalina. Asianmukaisesti huollettuna palahuopa kestää yleensä 20–30 vuotta.