Vaahtolasi

Vaahtolasi

Vaahtolasi (myös solulasi) on tehokas ja hyvin vahva eristemateriaali, joka valmistetaan puhtaasta lasista. Tämä ainutlaatuinen huokoinen lasi kehitettiin jo viime vuosisadalla, mutta laajempaan käyttöön se on tullut vasta myöhemmin. Rakentamisessa tämä erinomaisilla ominaisuuksillaan erottuva eristekerrosratkaisu on varsin uusi. Vaahtolasia käytetään useimmiten esimerkiksi kattojen, maanalaisten kerrosten, lisärakennusten, uimahallien sekä kylpylöiden lämmöneristykseen kuin myös perustuksissa mahdollisesti esiintyvän kylmäsillan katkaisemiseen. Tätä eristemateriaalia sovelletaan laajalti myös tienrakennuksessa. Vaahtolasilla lämmöneristettyjä teitä löytyy esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta.

Vaahtolasin merkittävät ominaisuudet

Vaahtolasilla on runsaasti hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se erottuu selvästi muista lämmöneristetuotteista. Erittäin lujatekoisena se vakuuttaa lisäksi mahtavalla tulen- ja kosteudenkestävyydellään. Tämä materiaali soveltuu erityisen hyvin rakenteiden lämmöneristykseen, jotka ovat helposti syttyviä tai joilla on suuri kosteuskuormitus. Koska vaahtolasi koostuu kokonaan lasista, se ei reagoi useimpiin kemiallisiin yhdisteisiin. Lisäksi vaahtolasi on epäsuotuisa kasvualusta mikro-organismeille, eivätkä sen läpi pääse tunkeutumaan edes suuremmat tuholaiset. Lämpötilan vaihtelut eivät myöskään tuota vaahtolasille ongelmia.

Vaahtolasi nousee esiin hyvin ympäristöystävällisenä materiaalina. Vaahtolasi on hygieenisesti puhdas, ja sitä voidaan käyttää myös tilojen lämmöneristykseen, joilla on korkeat puhtausvaatimukset, kuten terveydenhuoltolaitokset. Koska vaahtolasi ei sisällä orgaanista ainesta, se ei voi maatua eikä mädäntyä, ja eristeen käyttöikä on rakennukseen verrattuna pidempi. Eri valmistajat ovat arvioineet vaahtolasin elinajanodotteeksi jopa lähes 100 vuotta.

Valinta ja käyttö

Vaahtolasituotteita löytyy sekä blokkeina että pelletteinä, mutta myös muotoeristeinä. Erilainen muoto on suunniteltu sovellettavaksi eri käyttötarkoitukseen. Sylinterimäinen vaahtolasi sopii esimerkiksi käytettäväksi putkien lämmitykseen, blokit taas julkisivun lämmöneristykseen. Vaahtolasin asennus onnistuu melko helposti: siihen työhön ei tarvita rakennusalan ammattilaista. Vaikka se koostuukin 100-prosenttisesti lasista, vaahtolasissa ei ole teräviä reunoja, ja sitä voidaan käsitellä turvallisesti ja vaivattomasti myös paljain käsin.
Vaahtolasin asennustapa tekee tästä materiaalista erityisen kestävän kattojen lämmöneristemateriaalin, jolloin huokoinen lasi asennetaan alusrakenteeseen kuumalla bitumilla. Vaahtolasi voidaan asentaa ja kiinnittää ilman erityisiä kiinnittimiä, mikä on vain yksi tämän materiaalin eduista. Kiinnittimet saattavat muodostaa kylmäsiltoja, joita vaahtolasilla itsellään ei esiinny.